Visit Sponsor

Objavio 15:22 Tara, Zanimljivosti

Britanci posadili 100 stabala na Tari

Predstavnici Ambasade Velike Britanije u Srbiji posadili su 100 stabala u Nacionalnom parku Tara i tako se simbolično priključili globalnom pokretu „10:10“, saopštio je Ekološki fond Ecotopia.

Zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji, otpravnik poslova Ambasade Bil Longerst  rekao je da se britanska ambasada aktivno zalaže za postizanje klimatske bezbednosti, promovišući prelazak na održivu ekonomiju sa sniženom emisijom ugljen dioksida.

„Sa zadovoljstvom smo se uključili u kampanju Fonda Ecotopia ‘Šuma blista, šuma peva’ i akciju sadnje drveća u Nacionalnom parku Tara, kao programu koji je odraz izuzetne posvećenosti pitanjima zaštite životne sredine. Ova akcija je naš simboličan doprinos još dubljoj posvećenosti zaštiti životne sredine kroz sadnju novih stabala i negovanje postojećih“, rekao je Longerst a prenosi Ecotopia.

Direktor Fonda Ecotopia Suzana Đorđević rekla je da će u okviru akcije „Šuma blista, šuma peva“ do kraja oktobra na Tari biti posađeno oko 8.000 stabala od planiranih 18.000.

„Ambasada Velike Britanije je akcijom sadnje na Tari pokazala da, ne samo da promovidde standarde u oblasti zelene politike, već i daje svoj puni doprinos boljoj ekološkoj slici Srbije. Korak dalje predstavljaće i inicijativa Fonda Ecotopia i Ambasade Velike Britanije za osnivanje neformalne ‘Zelene mreže’, koju bi činili predstavnici ambasada u Beogradu“, rekla je Suzana Đorđević.

Prema njenim rečima, cilj „Zelene mreže“ biće pokretanje zajedničkih ekoloških projekata radi poboljšanja životne sredine u Srbiji.

„10:10“ je globalni pokret, u okviru koga Fond Ecotopia i Ambasada Velike Britanije sprovode „10:10 Zelenu nedelju“, i nastao je iz želje da se u fokus javnosti stavi pitanje smanjenja emisija štetnih gasova.

To je i način da se izvrši pritisak na donosioce odluka da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se za 10 odsto smanjio uticaj ugljen-dioksida na planetu.

Tokom „10:10 Zelene nedelje“ predstavnici Fonda i Ambasade sprovešće niz aktivnosti: za četvrtak, 7. oktobar, planirano je održavanje radionice za zaposlene u Ambasadi Velike Britanije na temu klimatskih promena, biodiverziteta, e-otpada i reciklaže.

Nakon toga, u Kulturnom centru Reks biće prikazan film autorke i osnivača organizacije „10:10“ Freni Armstrong – „Era glupih“, dok će u petak, 8. oktobra, zaposleni u Ambasadi Velike Britanije predati sakupljeni elektronski otpad na reciklažu kompaniji „Božić i sinovi“.

Akcija „10:10“ biće obeležena u nedelju, 10. oktobra u više od 140 zemalja sveta.

Izvor: Studio B

(Visited 22 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest